EURO 2014. | Skupina C | Azerbajdžan

Kao drugi nositelj u skupini C izvučena je momčad Azerbajdžana, polufinalist Eura otprije četiri godine iz Mađarske i još jedna ekipa na čijem se popisu nalaze naturalizirani Brazilci.

Affa

Svoj prvi nastup Azeri su na Europskom prvenstvu imali u već spomenutoj Mađarskoj. Na prvenstvo su došli kao velika nepoznanica, a u skupini u kojoj je još bio domaćin, Mađarska i neugodna Češka ostvarili su dvije uvjerljive pobjede i osvojili prvo mjesto. Česi su nastradali isključivo zahvaljujući brazilskim snagama u redovima Azera, dok je u drugoj utakmici show u dvorani ukrao osebujni Serjao. Četvrtfinale je Azerbajdžanu donijelo Ukrajinu koja je nakon regularnih 3:3 morala potpisati kapitulaciju pred raspoloženim Tveryankinom na vratima, kao i preciznim pucačima. Dugo su Azerbajdžanci u polufinalnoj utakmici u šahu držali Portugal. Rezultat je nakon četrdeset minuta također bio 3:3, ali Portugalci su ovaj put bili uspješniji nakon udaraca sa šest metara. Serjao i Biro Jade u utakmici za treće mjesto nisu imali dovoljno snage i koncentracije da svladaju Češku, ali četvrto mjesto u vrlo jakoj konkurenciji bilo je i više nego zadovoljavajuće.

Simpatični “Brazeri” nastupili su dvije godine kasnije i u Hrvatskoj. Ždrijeb ih je smjestio u skupinu sa starim znancima, Portugalom i reprezentacijom Srbije. U otvaranje prvenstva, Azerbajdžanci nisu uspjeli pružiti kvalitetniji otpor tadašnjem viceprvaku, Portugalu, bilo je 4:1. Dva dana nakon te utakmice odigran je susret koji će ostati zabilježen u analima svih prvenstava. Utakmica kakva se rijetko viđa, između Srbije i Azerbajdžana završena je pobjedom od 9:8 za naše istočne susjede i značila je oproštaj Azera od Eura. Nakon odlične 2010. godine, ovakvo rano ispadanje bilo je razočaranje za momčad brazilskog stručnjaka Alesia.

Azeri

U kvalifikacijama za Belgiju Azerbajdžan je bio u skupini s Bosnom i Hercegovinom, Slovačkom i Norveškom. Iako nisu bili rezultatski jako uvjerljivi skupinu su prošli kao prvoplasirani i devet bodova, uz veliku borbu s reprezentacijama BiH i Slovačke. Na ovom prvenstvu kao cilj je zacrtano prvo mjestu u skupini kako bi se u nastavku izbjegla Španjolska. Koliko su to realna očekivanja ostavljamo vama na prosudbu, ali momčad koju će i na ovom prvenstvu predvoditi Biro Jade, Felipe, Borisov i neponovljivi Serjao sigurno je sposobna zakomplicirati život Italiji i Sloveniji.

O nama Filip Andabaka

avatar

Moglo bi vas zanimati

EURO 2022. | Poljska preko Češke do EURO-a, Srbija izborila baraž!

Jučer je završeno natjecanje u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati …

EURO 2022. | Finska i Slovačka po prvi put na EURO-u, Bjelorusija u baražu!

Jučer su odigrana četiri susreta kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a Finska i Slovačka su ostvarili …