EURO 2016. | Koga poželjeti, a koga izbjeći u ždrijebu…

Sutra s početkom u 12:00 sati u beogradu će se održati ždrijeb skupina europskog malonogometnog prvenstva EURO 2016.! Ždrijeb smo prije 2 dana najavili na našim stranicama, gdje smo Vam predstavili jakosne skupine, a Hrvatska je podjećamo u drugoj jakosnoj skupini ždrijeba.
Svaki ždrijeb uvijek nosi isto pitanje: koji su najlakši mogući protivnici koje nam ždrijeb može podariti, a koga bismo željeli izbjeći? U nastavku ovog članka pozabavit ćemo se tim pitanjem.

1. 2. 3.
Srbija Portugal Slovenija
Italija Ukrajina Azerbajdžan
Španjolska HRVATSKA Mađarska
Rusija Češka Kazahstan

U startu valja naglasiti da na europskom prvenstvu nema slabih protivnika. Kvalifikacije za EURO su takve da će zaista teško futsal-liliputanci pronaći svoj put na ovo veliko natjecanje. No ipak, ako neka manje atraktivna reprezentacija izbori plasman na EURO, to znači da je na svom putu eliminirala neku renomiranu reprezentaciju, što opet nešto govori o snazi spomenute reprezentacije.
Hrvatska je smještena u drugu jakosnu skupinu zajedno s Portugalom, Ukrajinom i Češkom, s kojima se ne može naći u istoj skupini na EURO-u. Sustav natjecanja je isti kao i na prethodna 2 europska prvenstva na kojima je nastupila Hrvatska. Izvlače se 4 skupine s po 3 reprezentacije iz kojih će 2 najbolje steći pravo nastupa u četvrtfinalu.
U prvoj jakosnoj skupini nalaze se 3 najjače europske reprezentacije, te domaćin Srbija. Hrvatska je na prošlom EURO-u pokazala da se može ravnopravno nositi s najjačim reprezentacijama. Podsjetimo, naša je reprezentacija u Belgiji remizirala sa Španjolskom, a u četvrtfinalu je minimalno poražena od Italije. No može li Hrvatska do pobjede protiv najjačih? Srbija je kao domaćin smještena u prvu jakosnu skupinu i zasigurno je kvalitetom znatno ispod spomenute trojke. No pune tribine beogradske Arene bit će zasigurno dodatna snaga i poticaj “orlovima”. Mišljenja smo da bi Hrvatska lakše mogla do 1.mjesta u skupini pored Srbije nego pored nekog iz “velike trojke”.
U trećoj jakosnoj skupini nalaze se Slovenija, Azerbajdžan, Mađarska i Kazahstan. Gledajući FIFA-ranking, Azerbajdžan je bolje plasiran od Hrvatske (za jedno mjesto), a s istim nas protivnikom uskoro očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Osijeku. Slovenija je na FIFA-ljestvici prva ispod Hrvatske, dok je Kazahstan 3 mjesta ispod Slovenije. Mađarska je pak jedina reprezentacija izvan TOP-20 te se nalazi na 29.mjestu! Ne sumnjamo da je Hrvatska kvalitetnija od svih spomenutih reprezentacija, no sigurno je da nisu sve spomenute reprezentacije jednako poželjne. Kazahstan je premda debitant na EURO-u reprezentacija koju bismo voljeli izbjeći. Izabranici Cacaua u kvalifikacijama su slavili protiv vrlo jakog Portugala, a u dodatnim kvalifikacijama pokazali snagu deklasiravši reprezentaciju BiH. Između preostalog trojca dojma smo kako bi Mađarska bila najpoželjniji suparnik. Reprezentacija je to koja je poslijednji nastup na EURO-u imala 2010.godine zahvaljujući domaćinstvu, a kroz kvalifikacije je do sada jedini nastup izborila 2005.godine! No i 2005. i 2010. godine Mađarska je europsko prvenstvo okončala bez osvojenog boda.
Ždrijeb skupina možete pratiti u live-streamingu na službenim stranicama UEFA-e s početkom u 12:00 sati!

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

1.HMNL | Nova imena u svlačionici Alumnusa

Sljedećeg vikenda nastavlja se 1.HMNL! Utakmicama 10. kola započinje proljetni dio sezone, a Alumnus Sesvete …

1.HMNLŽ | Pobjede favorita u 5. kolu

Nakon što je u prvom susretu 5. kola u subotu Meteora Futsal slavila protiv Futsal …