Fabet kladionica

Futsal-podrška Hajduku: “Svi smo mi Hajduk!”

Na jučer odigranim susretima 9.kola 1.HMNL, 5 je klubova uoči početka susreta uzrazilo podršku nogometašima Hajduka u njihovoj borbi za bolji i pravedniji status unutar HNS-a! Split Tommy, Square, Novo Vrijeme, Murter Royal i Vrgorac, klubovi su čiji su igrači prije početka susreta izišli na parket u majicama s natpisom “Svi smo mi Hajduk!”, no val podrške malonogometnih klubova Hajduku očekujemo danas i sutra kada su na rasporedu susreti 9.kola 2.HMNL-jug!
Podršku Hajduku prije 5 dana priopćenjem je izrazila i “Zajednica ekipnih športova grada Splita”, a priopćenje Vam prenosimo u cjelosti:

Već godinama smo svi mi Hajduk. Teror koji od svoga matičnoga saveza trpi Hajduk manjim ili većim dijelom trpe i svi ostali splitski klubovi i stoga dajemo podršku Hajduku u borbi protiv politike “IL’ SE KLONI IL’ SE POKLONI”. S Hajdukom smo ne samo u smislu naše sportsko navijačke povezanosti sa splitskim, dalmatinskim i hrvatskim nogometnim simbolom, nego i u smislu trpljenja jednake majorizacije i marginalizacije u sustavu odlučivanja na razni mnogih nacionalnih saveza. Zbog toga razumijemo frustracije svih hajdukovaca i podržavamo ih u borbi za pravednije odnose u hrvatskom sportu.

Centralizacija sporta je u potpunosti uništila njegov smisao, a to je ravnopravno natjecanje. Vlast u rukama jednoga čovjeka je na žalost u svim ozbiljnijim sportovima postala praksa. Nužan korak je da se najžurnije donese Zakon o sportskim organizacijama, kojim bi se na pravilan način uredila izborna pravila unutar svih saveza. Na snazi je nelogično i nepravedno izborno pravilo – ‘jedan klub, jedan glas’, koji potpuno anulira
izvrsnost, tradiciju, kvalitetu…

Od svoga osnutka ZEŠ-a upozorava na postojeće stanje, te se bori za donošenja paketa Zakona koji bi regulirali sportsku djelatnost u RH. U više navrata smo predlagali da se ti paketi Zakona donesu kako bi se hrvatski sport izvukao sa slijepog kolosijeka. Stoga predlažemo da se hitno krene ka ozdravljenju sporta kroz donošenje sljedećih Zakona i pozivamo Ministarstvo uprave, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, zatim Nacionalno vijeće za sport, te Hrvatski olimpijski odbor da pokrenu promjenu zakonske regulative vezane za sport. Počevši sa Ministarstvom uprave i Zakonom o sportskim organizacijama:

Radi se o zakonu kojim bi se uredila izborna pravila unutar svih sportskih saveza kao preduvjet ikakvog demokratskog odlučivanja unutar njih. Sadašnja situacija u kojoj npr. u Skupštini HNS-a svaka Županija daje po 2 izaslanika sa zanemarivim brojem bonus izaslanika dovodi do neravnopravne zastupljenosti onih krajeva Hrvatske gdje su Županije logičnije struktuirane.

Zato imamo situaciju da npr. 5 županija sjeverozapadne Hrvatske daju ukupno 10 predstavnika u skupštinu HNS-a, a naša Županija samo 2 iako je naša Županija samostalno veća i mnogoljudnija od svih gore navedenih zajedno, a unutar sebe ima 2 muška prvoligaša i više drugoligaša za razliku od tih krajeva. To generira neadekvatnu bazu koja rezultira ovakvim većinama u Savezima, i to Zakonodavac mora riješiti.

Zatim Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predlažemo slijedeće zakone:

– Zakon o profesionalnim sportskim klubovima

– Zakon o klubovima vrhunskog amaterizma

– Zakon o školskom sportu

– Zakon o športskoj rekreaciji

Ovim zakonima bi se spoznalo gdje koji klub pripada i kako se u budućnosti ne bi dešavalo da bilo koja od ovih grana sporta direktno odlučuje o drugoj grani sporta koja je se, de facto, ne tiče.

Ako se pak ne urede odnosi u hrvatskom sportu, i to sa novim zakonima, koji za cilj trebaju imati zaustavljanje majorizacije hrvatskih regija (nadglasavanje) i donošenja pravednijeg sustava biranja unutar sportskih organizacija u kojemu neće biti moguće da nositelji kvalitete nemaju pravo odlučivanja, svi naši članovi će preispitati smisao daljnjeg sudjelovanja u tijelima hrvatskih nacionalnih saveza i kao krajnju mjeru
hoće li biti dio liga u organizaciji ovakvih nacionalnih saveza.

Ovaj vikend što je pred nama će svi naši klubovi članice na svojim utakmicama odijenuti majice sa natpisom “Svi smo mi Hajduk” kako bi pružili potporu našem najvećem hrvatskom klubu u nastojanjima da se stvari promijene na bolje.

S nestrpljenjem iščekujemo drugoligaške dvoboje na jugu, a pogotovo “hajdučki derbi” gdje MNK Hajduk dočekuje MNK Torcidu, a prema najavama iz drugih klubova, uz majice “Svi smo mi Hajduk!” moguće je i kašnjenje s početkom susreta u znak podrške Hajduku!

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

U Zagrebu pada odluka o posljednjem “putniku” u elitno društvo!

U sklopu posljednjeg kola Lige za popunu 1.HMNL očekuje nas i krajnja odluka tko će …

Matija Đuvlat i Ivan Pavlić najavili zagrebačke okršaje s Olmissumom!

S obzirom da su Zadrani jučerašnjim trijumfom nad Cibonom zavili Draženov dom u crno, danas …