Kako je “Div iz predgrađa” postao “beskućnik”…

“Div iz predgrađa” nadimak je kojim se već dugi niz godina tepa splitskim Mejašima, klubu koji je poslijednjih godina daleko od toga statusa. Mejaši su najstariji splitski malonogometni klub, osnovani daleke 1982.godine, a uoči početka ove sezone suočili su se s najvećim problemima u svojoj 35 godina dugoj povijesti, te im je prijetilo gašenje. Uoči početka sezone klub je napustio trener i klupska legenda Krešimir Čubelić kao i velik broj igrača, a sve kao posljedica uvjeta u kojima klub poslijednjih godina funkcionira. Naime, premda je još u srpnju 2008.godine otvorena sportska dvorana na Mejašima, klub poslijednjih godina nema mogućnost treniranja u dvorani, te igrači često treniraju na parkingu obližnjeg groblja na Lovrincu. Problem je to o kojem smo već pisali u listopadu 2014.godine, no do dana današnjeg ništa se po tom pitanju nije učinilo.
Mejaši su godinama bili stabilan prvoligaš. Štoviše, u sezoni 2010/2011 Mejaši su bili u krugu pretendenata na naslov prvaka. Splićani su poraženi u polufinalu doigravanja od Kijeva, a svakako vrijedi spomenuti da su tada dres “Diva iz predgrađa” nosila brojna poznata imena poput Luketina, Musinova, Znaora, Koturovića, Žarkovića… U sezoni 2012/2013 Mejaši su zajedno sa Split Tommyjem napustili prvoligaško društvo, a 2 godine kasnije Mejaši su praktički izbačeni iz svoje dvorane.

Dvoranu na Mejašima otvorio je u srpnju 2008.godine tadašnji gradonačelnik grada Splita Ivan Kuret. U ime kluba, Kuretu je tada uručen prigodni poklon (dres, lopta i ruksak), a svečanost otvaranja dvorane pohodili su brojni uglednici i predstavnici grada i županije. Zanimljivo je da se dvoranom mogu istodobno služiti tri skupine djece, zahvaljujući elektroničkim pregradama igrališta, koja ga dijele na tri dijela, a kapacitet gledališta je 1200 sjedećih mjesta.

Slikovni rezultat za DVORANA MEJASI

U sezoni 2014/2015 Mejaši su okupili respektabilnu momčad s ciljem osvajanja naslova prvaka 2.HMNL-jug i povratka u prvoligaško društvo, no bio je to početak problematike o kojoj sada pišemo. Mejaši su s Crnicom vodili borbu za naslov prvaka, no klubu je uskraćeno korištenje dvorane, te su Mejaši kao domaćin nastupali uglavnom u solinskoj dvorani na Bilankuši. Igrajući praktički cijelo prvenstvo u gostima, Mejaši nisu imali izgleda u borbi za naslov prvaka. Već na polusezoni klub napušta nekoliko stožernih igrača, a problem s korištenjem dvorane se nastavio i dalje. Upravljanje dvoranom je u ingerenciji ravnateljice osnovne škole koja je u početku kao razlog “izbacivanja” kluba iz dvorane navodila nemogućnost održavanja dvorane čistom i urednom (angažman čistačice), što je zaista banalan razlog. Danas pak ta ista ravnateljica govori kako se nastava u školi održava u 2 smjene i međusmjeni, te da nema slobodnih termina za potrebe kluba. S obzirom da se zahvaljujući elektroničkim pregradama igralištem istodobno mogu služiti čak 3 skupine djece, takve tvrdnje ravnateljice škole jednostavno nemaju čvrsto uporište, već je i više nego evidentno da “Div iz predgrađa” nije dobrodošao u školskoj dvorani koja je sagrađena kako za potrebe škole, tako i za potrebe malonogometnog kluba. Predstavnici kluba u nekoliko su navrata istupali javno, prijetili blokadom gradske prometnice na Mejašima, no bez uspjeha. “Div iz predgrađa” postao je “beskućnik” usprkos činjenici da u svom kvartu ima sjajnu dvoranu koja je većim dijelom financirana iz resornog ministarstva i zbog potreba kluba. Mejaši su nekada bili rasadnik talenata, a bez osnovnih uvjeta za rad klub je praktički doveden pred gašenje, od kojeg ga spašava samo nekoliko entuzijasta i zaljubljenika u ovaj sport, koji nastavljaju ovu borbu. Borba je to koja traje već godinama, a sretan kraj se još uvijek ne nazire…

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

KUP | Pobjede AFCU-a, Hajduka, Bačvica i Šibenika 1983

Jučer su odigrana 4 susreta 1.kola malonogometnog kupa regije “Jug”. Nakon što su u utorak …

FUTSAL DINAMO | 4 razloga zašto kupiti godišnje ulaznice

Futsal Dinamo je objavio prodaju godišnjih ulaznica za predstojeću natjecateljsku sezonu. Zagrebački “modri” sezonu otvaraju …