KUP | Odbijena žalba Futsal Dinama!

Više od mjesec dana prošlo je od dvoboja 1/8-finala kupa Hrvatske između Futsal Dinama i Kijeva, u kojem je momčad Miće Martića s 2 trijumfa osigurala plasman na završni turnir 8 najboljih. No radost “modrih” bila je kratkog vijeka, jer je delegat uzvratnog dvoboja odigranog u Kninu utvrdio kako kompletna zagrebačka momčad nema ovjerene iskaznice i plaćene članarine za 2017.godinu, što je i evidentirano u zapisnik susreta.
Pisali smo tada kako Futsal Dinamu prijeti eliminacija iz kupa, a 2 dana kasnije u Glasniku je objavljena odluka o izbacivanju Futsal Dinama iz natjecanja.
Nakon uložene žalbe od strane Futsal Dinama, danas je objavljena (nakon gotovo mjesec dana!) odluka komisije za žalbe kako se žalba Futsal Dinama odbacuje, te da je klub izbačen iz natjecanja.
U Futsal Dinamu su ogorčeni ovom odlukom, jer su na sportskom terenu izborili plasman na završni turnir, te su se nadali kako će njihova žalba u konačnici biti usvojena. Nakon ovakve odluke komisije za žalbe, iz Futsal Dinama su se oglasili putem svoje službene stranice, a dio priopćenja donosimo u nastavku.

Slikovni rezultat za futsal dinamo

Naša namjera nije opravdavati se i ukazivati na krivnju nekog drugog, međutim dužni smo obavijestiti članove o jednom puno kompleksnijem i većem problemu od našeg administrativnog propusta koji je ispravljen već idući dan.
Naime, iako je u odluci navedeno kako je Dinamo izbačen iz kupa zbog neplaćene članarine Zagrebačkom nogometnom savezu, napominjemo da mi još uvijek nismo dobili obračun za plaćanje članarine kao što vjerujemo nisu dobili ni ostali klubovi koji se natječu u kup natjecanju i prvenstvu.
Također, odgovorno tvrdimo kako većina klubova, koji su u 2017. godini igrali utakmice osmine finala Hrvatskog kupa, nije platila članarinu budući da se obračun za istu, prema ustaljenoj praksi, šalje tijekom godine. Jedina razlika u odnosu na ostale klubove jest ta što Dinamo pred uzvratnu utakmicu protiv Kijeva u Kninu, nije imao ovjerene iskaznice za igrače pri ZNS-u, a za taj propust nije propisana sankcija.
Upravo se na toj činjenici temeljila naša žalba. Izbačeni smo jer nismo platili članarinu, koju nisu platili niti drugi klubovi, a naš krimen je neovjeravanje iskaznica, što jest administrativni propust, ali prilično beznačajan u odnosu na izrečenu radikalnu i najveću sportsku kaznu – izbacivanje iz natjecanja koje smo izborili na sportskom terenu.
Ovim putem dužni smo upoznati članove na nedosljednu praksu i nejasne propise HNS-a koji utječu na regularnost natjecanja, a mogli bi utjecati na daljnju regularnost i u prvenstvu. Ako je uvjet za igranje „Hrvatskog nogometnog kupa u malom nogometu“ plaćanje članarine za igrače, zašto se obračun za članarine ne šalje prvog tjedna siječnja svake godine od strane matičnih saveza? Futsal Dinamo je prošle godine (2016.) obračun za članarine dobio tek u travnju, a u tekućoj godini još ga uvijek nismo dobili!
Futsal Dinamo se trudi poštovati propise maksimalno, a ispadamo najkažnjavaniji klub lige kao da je natjecanje besprijekorno organizirano, a situacija je upravo suprotna. Ponavljamo, ne želimo kukati i prebacivati krivnju na druge i snosit ćemo odgovarajuće posljedice, ali ne želimo da nas se radikalno kažnjava i za najmanje propuste te da se za naš klub primjenjuju stroži kriteriji nego za druge. Želimo određivanje jasnih i nedvosmislenih pravila koji će za sve klubove vrijediti jednako. Želimo da HNS i tijela zadužena za futsal napokon postanu servis i pomoć klubovima u svrhu boljitka samog sporta.  Želimo jednaki status za sve!
Zbog događaja koji se u posljednje vrijeme događaju u hrvatskom futsalu, a odnose se na odnos HNS-a prema klubovima, izbacivanje Futsal Dinama iz kupa, Solina iz lige, afere oko mogućeg izbacivanja Albone Potpićan iz natjecanja, zatražit ćemo sazivanje Plenuma klubova na kojem ćemo pozvati ostale klubove kako bismo raspravljali o aktualnoj situaciji u hrvatskom futsalu. Ako sada nije vrijeme za sazivanje takve sjednice, onda ne znamo kada je!
O svim daljnjim postupanjima Kluba i odlukama obavijestit ćemo svoje članove i navijače kao uvijek do sada, dok ćemo predmetnu situaciju vezanu uz naš propust detaljnije pojasniti članovima na predstojećoj skupštini kao što smo prethodno i najavili.

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

2.HMNL-jug | Raspored i najava 3. kola

Pred nama je 3. kolo 2.HMNL-jug koje će biti odigrano od petka do nedjelje, a …

KUP | Raspored polufinalnih susreta po regijama

Poznati su termini polufinalnih susreta kupa po regijama. Podsjetimo, nakon što se odigraju kup-natjecanja po …