Marinko Mavrović: “Budimo realni i razmišljajmo pozitivnije!”

Nakon što je jučer objavljeno kako je Marinko Mavrović novi izbornik Hrvatske futsal reprezentacije, dogovorili smo razgovor s novim izbornikom kako bi s nama podijelio svoje dojmove. Popularni “Buraz” je izdvojio vrijeme za CROfutsal i u kratkom se razgovoru osvrnuo na proteklo razdoblje dok je bio pomoćnik sada već bivšem izborniku Mati Stankoviću, te je iznio svoje planove i razmišljanja o budućnosti reprezentacije.

CROfutsal: Sigurno je da je čast i san svakog trenera jednoga dana postati izbornik reprezentacije. Kakvi su dojmovi dan nakon objave o preuzimanju reprezentacije?

Marnko Mavrović: Želim reći da sam još sa 23-24 godine znao da ću biti trener. Još za vrijeme igračkih dana me to vuklo i osjećao sam taj poziv. Imao sam ambicija kao igrač i imam ih kao trener, i sigurno da je uvijek prisutna želja predstavljati svoju reprezentaciju kao igrač i kao trener. Meni se ta želja ostvarila, te se zahvaljujem svima u HNS-u na pruženoj prilici. Izuzetna mi je čast i ne mogu reći da mi ne godi. Svjestan sam odgovornosti koju ova funkcija nosi, a ja od odgovornosti nikad nisam bježao, i neću bježati ni sada. 

CROfutsal: S obzirom da ste bili prvi pomoćnik dosadašnjeg izbornika Stankovića, kako ste doživjeli odluku o njegovoj smjeni s mjesta izbornika reprezentacije?

Marinko Mavrović: Ne znam što bih rekao. Svi mi odgovaramo za rezultat. Sada smo u grupi s Ukrajinom, Albanijom i Danskom, te mogu već sada reći da bi bio ogroman neuspjeh kada se ne bismo plasirali na EURO i apsolutno stojim iza toga. Sigurno se neću skrivati iza rezultata, te ću snositi odgovornost za svoje rezultate. Sigurno da je neuspjeh ovaj rezultat protiv Češke i od toga ne možemo bježati. Istina da je bilo dosta peha, poklopilo se dosta toga i svjestan sam da se o svemu ovome ne bi pričalo da je rezultat bio drugačiji, te da bi Mato ostao izbornik. Međutim, dogodilo se što se dogodilo, dogodile su se neke stvari i prije toga, a i vrijeme je učinilo svoje  s obzirom da je Mato bio izbornik već 10 godina. Ovaj neuspjeh HNS više nije želio tolerirati, te se dogodilo što se dogodilo. Naravno da smo svi potreseni ovim rezultatom i ispadanjem. S Matom sam 10 godina surađivao jako dobro i dan danas smo jako dobri, te imam njegovu podršku. Mato stoji iza svojih rezultata. Nitko ne voli gubiti i ne želi da mu se događaju takve stvari u životu. Naravno da smo svi super kada je sve dobro, no ovdje su vrijeme i rezultati učinili svoje…

 

Mavrović: "Igrači i ja poznajemo se u dušu"

 

CROfutsal: Vaš prvi pomoćnik biti će Duje Maretić. Da li je to bila Vaša želja i kako je došlo do toga da Maretić bude imenovan Vašim pomoćnikom i izbornikom U19-reprezentacije?

Marnko Mavrović: Duje je moja želja već nekoliko godina. S obzirom da mi je trebao pomoćnik za U19-reprezentaciju, nakon što je Marin Smoje imenovan instruktorom za nogomet, moja želja je od početka bio Duje Maretić. U kvalifikacijama za Olimpijske igre mladih u poslijednji tren su mi otkazali Marin Smoje i Hans Matić, te nisam imao pomoćnog trenera. Tada je na tu poziciju došao Duje Maretić, te smo ostvarili fenomenalnu suradnju, kliknuli smo na prvu, te je stoga on od početka moj izbor. Trebao je svakako biti moj pomoćnik za U19-reprezentaciju, jer nismo znali da će se ovo dogoditi…

CROfutsal: Kako gledate na budućnost reprezentacije i da li su moguće neke bitnije promjene u kadru s obzirom na igrače koji su do sada nastupali za reprezentaciju?

Marinko Mavrović: Prije svega moram reći da sam mišljenja da naši najiskusniji igrači još nisu rekli svoju posljednju riječ. Sigurno je da još mogu dosta učiniti za reprezentaciju i da mogu odraditi još barem jedan ciklus. Međutim, siguran sam da to ne mogu bez osjetnije pomoći mlađih igrača. Ono što mogu reći je da će mlađi igrači zasigurno imati veću minutažu. Pokušat ćemo promijeniti način igranja, pojačati intenzitet i raditi više rotacija, jer se pokazalo da na ovaj način nije išlo. Mislim da moramo okrenuti novu stranicu. Sigurno da će mlađi igrači imati puno više utjecaja na igru nego do sada. Ja te dečke jako dobro poznajem jer sam im svojedobno bio izbornik u U21-reprezentaciji, gdje u godinu i pol dana nismo imali ni jedan poraz. U toj reprezentaciji bili su tada Horvat, Perić, Đuraš, Postružin, Luka Suton, Šamija… Bilo je tu dosta igrača koji su ostavili trag i danas su u kadru seniorske reprezentacije. Njima valja priključiti i mladog Jurlinu koji je veliki potencijal i za kojeg sam siguran da će godinama biti jedan od najboljih igrača Hrvatske. Svi oni predstavljaju pola današnje reprezentacije. Oni znaju sve o meni, ja znam sve o njima. Nema tu nikakvih tajni, samo rad.

 

Marinko Mavrović novi izbornik futsalske reprezentacije | HNTV

 

CROfutsal: Kakav je realan domet Hrvatske reprezentacije i gdje naša reprezentacija pripada na karti europskog futsala?

Marnko Mavrović: To je neiscrpna tema i mišljenja sam da se u nekim stvarima podsjenjujemo, ali se i u mnogim stvarima precjenjujemo. Mi smo trenutno pri samom vrhu europskog futsala. U samom vrhu nismo, no tu smo među 8 najboljih reprezentacija. Svaki protivnik koji je iznad nas, a tu mislim prije svega na Španjolsku i Rusiju, trebaš imati puno sreće da bi ih prošao, no protiv svih drugih reprezentacija možemo i moramo. Sama tablica govori da smo pri vrhu, no u samom vrhu sigurno nismo. Treba biti realan i gledati realno na cijelu sliku, uzevši u obzir i ulaganja, te činjenicu da niz Brazilaca nastupa za druge reprezentacije. Mislim da tako razmišljaju i naši igrači, te da su svjesni naša snage, ali i snage naših protivnika.

CROfutsal: Imate li kakvu poruku za kraj našim čitateljima, javnosti, igračima ili možda bivšem izborniku?

Marinko Mavrović: Ono što mene najviše smeta je puno negativnosti. Povijest piše romane, pa tako i za bivšeg izbornika Stankovića koji je u proteklih 10 godina napravio jako puno dobrih stvari. To treba priznati. Ja nisam ovdje da bi ga branio, no bilo je jako puno hajke na njega. Od dolaska na kormilo reprezentacije Mato je napravio jako puno. Sjećam se da je sam nalazio sponzore kako bismo imali mjesečna okupljanja i jake utakmice bez kojih ne bismo mogli parirati najjačim reprezentacijama. Krenilo se s time, nakon toga kampovi, U21-reprezentacija koja je danas pola seniorske reprezentacije, U19-reprezentacija s kojom sam osvojio srebro je također plod toga rada, a na kraju krajeva tu su i tri europska prvenstva. Meni je smiješno kada ljudi govore “Je, bili smo domaćini na EURO-u kada smo bili četvrti…” Ja bih volio kada bi gospodin Boris Durlen i meni osigurao da budemo domaćini europskog ili svjetskog prvenstva. Mislim da je to samo plus i uspjeh jednog našeg čovjeka u UEFA-i da osigura domaćinstvo jednog takvog natjecanja. Bilo je super stvari, ajmo ih reći. Bilo je neuspjeha, ajmo i to reći. No budimo realni kada podvlačimo crtu nakon desetogodišnjeg rada. Uvijek ima puno negativnosti. Ajmo realno pričati o stanju u hrvatskom futsalu i razmišljajmo pozitivnije!

 

Mavrović: "Osjećaj je još uvijek fenomenalan" - Hrvatski nogometni savez

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

Online webinar za futsal-trenere Nogometne akademije HNS-a

Nogometna akademija HNS-a organizira seminar licenciranja i osvježavanja licenci za trenere s futsalskim diplomama putem …

OLMISSUM u TOP-16 | Izjave aktera, fotogalerija i video-sažetak

Pobjedom nad belgijskim prvakom Charleroi, hrvatski prvak Olmissum izborio je plasman među 16 najboljih momčadi …