17.6 C
New York
spot_img
spot_img

Od jeseni dosadašnja 2.HMNL postaje jedinstvena 1. Hrvatska malonogometna liga

Objavljeno:

U ludnici transfera i brojnih špekulacija te pod utjecajem malonogometnih turnira koji se odigravaju iz tjedna u tjedan diljem cijele “Lijepe naše”, ispod radara je prošla jedna izrazito ključna novost koja nas očekuje od jeseni. Naime, odluka HNS-a je da se od sezone 2023./2024. provede jedinstvena druga liga pod nazivom: ” 1. Hrvatska malonogometna liga.”.

Navedena liga je kopija HNS-ovog velikonogometnog strateškog plana “1.NL”,  odnosno u javnosti poznate kao jedinstvene treće nogometne lige. Međutim, tako novoformirana futsal liga je podosta šlampavo i loše predstavljena javnosti od strane HNS-a. Čak niti sami predstavnici klubova nisu detaljno upoznati s pojedinostima.
Međutim, pojedine informacije su ipak poznate. Jedna od tih je i popis 10 klubova koji će biti sudionici spomenute lige: AFC Universitas, Aurelia, Brod 035, Futsal Gorica, Jezera, Novi Marof, Nova Gradiška, Rijeka, Split i Šibenik.

Možda je grafika koja prikazuje tekst "1.HMNL JEDINSTVENI DRUGI RANG NATJECANJA AURELIA AF CU NOVA RADISKA FUTSAL 2013 路 MNK 1298 HMNK RIJEKA GORICA MNK JEZERA SPLIT NOVI MLUNONITH.UIA 2 ŠIBENIK1983 SEZONA 2023/2024"
Izvor: Facebook HMNK “Nova Gradiška”

Usmjerenost na kvalitetu

Također, glavni strateški cilj ove lige je podići kvalitetu drugoligaškog natjecanja te samim time omogućiti razvoj mladih igrača u jedinstvenom drugoligaškom rangu natjecanja. Svakako se očekuje i benefit da će se na ovaj način omogućiti i još veća razina profesionalnosti u najvišem rangu Hrvatskog futsala odnosno Super Sport Hrvatske malonogometne lige. Također, klubovi prvoligaši će imati priliku dodatno razvijati svoje mlade igrače putem posudbi u ligi koja bi trebala donijeti puno veću kompetentnost i kvalitetu. Dosadašnji oblik drugoligaškog ranga je u pojedinim regijama (Zapad i Istok) djelovao dosta neprofesionalno (u regiji Istok smo svjedočili odustajanju kluba usred sezone (Futsal Olimpijac). Vjerujemo da bi ovakva liga doprinijela većoj razini profesionalnosti i ozbiljnosti drugog ranga. Međutim, jesu li klubovi spremni za takvu razinu izazova…

Liga će financijski biti puno zahtjevnija

Definitivno glavno pitanje je vezano uz financijsku održivost. Ako uzmemo činjenicu da je većina klubova izričito ovisna o javnom novcu, točnije, o danim sredstvima iz lokalnih proračuna, potpuno je jasno zaključiti da ukoliko jedinica lokalne vlasti nije u sposobnosti povećati izdavanja prema klubu (jer su to indirektni zahtjevi ove lige) sama opstojnost ovih klubova biti će pod velikim upitnikom. Nadalje, nepotvrđene informacije da će HNS potpomagati klubove na taj način da će pokrivati troškove službenim osoba na susretima definitivno i nije neka financijska injekcija.
Opis fotografije nije dostupan.Izvor: Facebook Futsal Gorica

Za svoja mišljenja zamolili smo Darija Šestića iz Futsal Gorice te Borisa Andrakovića iz Nove Gradiške. Potonji je, ne tako davno bio predstavnik Nove Gradiške u Ligi za popunu 1.HMNL. Podsjetimo, spomenuta ekipa iz zapadne Slavonije u posljednjem kolu je odlučivala o svojoj potencijalnoj prvoligaškoj sudbini, međutim, bolji od njih su se pokazali dečki iz Uspinjače Gimke. No, igranje kroz takav oblik natjecanja sigurno je bio odlična uvertira Andrakovićevoj ekipi za ono što ih očekuje od jeseni.

Također, zasigurno je bilo izazovno i u financijskom smislu jer kako sam Andraković ističe: “igranje u Ligi za popunu je od nas zahtijevalo gotovo identične financijske izdatke kao i budžet za regularni dio sezone.”

Na kontno toga, Andraković jasno zaključuje kako će novi oblik drugoligaškog ranga, financijski, biti puno zahtjevniji, nego li do sada:

Proračun ćemo morati utrostručiti i to je (najveći) problem takve jedinstvene lige. No, s obzirom na konkurentnost klubova koji će sudjelovati, velika je želja da se u takvom krugu klubova okušamo i nadmećemo te ćemo na kraju sezone donijeti zaključke što nam je sudjelovanje u tako nečemu donijelo.”

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba, igranje košarke, igranje nogometa i igranje odbojkeIzvor: Facebook HMNK “Nova Gradiška”

Iskustvo igranja u Ligi za popunu 1.HMNL imaju i u Futsal Gorici. Trener Futsal Gorice, Dario Šestić pak ističe:

“Koliko sam upoznat, pomoći će se klubovima u vidu plaćanja službenih osoba što je od velikog značaja. No, grubim rječnikom, tko nema za hranarine i putovanja neka ostane na županijskoj razini.”

Prelazak s amaterizma na profesionalizam 

Nepotrebno je naglašavati da se slažemo sa popularnim Šeletom da ukoliko klubovi nisu sposobni plaćati spomenute obveze nemaju šta drugo niti tražiti u ozbiljnijem rangu natjecanja, ali uz to ostaje dobro poznata činjenica da je riječ o klubovima koji djeluju na amaterskoj razini te je većina igrača ovisna o poslovnim obvezama. Toga je svjestan i sam trener “Taursa” stoga napominje:

“Ako će se utakmice igrati petkom tu će biti velikih problema prilikom slaganja rostera. Ukoliko savez uvjetuje igranje vikendom, tom prilikom bi sve momčadi trebale dolaziti kompletne i odmorne. Tu se poglavito osvrćem na gostujuće utakmice jer nas očekuju puno dulja putovanja, nego što smo na to do sada naviknuli”.

Identično misli i Andraković, ali nadodaje:

“Mislim da će odigravanje utakmica vikendom ujedno biti i veliki izazov za klubove poput našeg. Naime, većina naših mladića igra veliki nogomet te će im biti izazovno uskladiti ta dva rasporeda. Međutim, takva liga je idealna da se klub posebno profilira na roster s igračima koji su posebno orijentirani na futsal. Ujedno na takav način dobivamo i na kvaliteti.”

Ostaje za vidjeti službeno očitovanje HNS-a, a do tada neki od klubova su se uhvatili posla te žustro rade na preslagivanju momčadi za novu sezonu. Posebno su aktivni bili Riječani i Zagrepčani (Uspinjača Gimka), a s obzirom da je početak sezone svakim danom sve bliži, isto očekujemo i od ostalih.

Martin Korić
Martin Korić
Rodom iz Davora, apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Veliki zaljubljenik u sport i statistiku; futsal fanatik. Novinar CROfutsal magazina od ožujka 2023.

Naši sponzori

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije objave