-0.8 C
New York
spot_img
spot_img

U Sesvetama održan ‘okrugli stol’ za boljitak futsala!

Objavljeno:

U ponedjeljak 10.veljače u prostorijama HNS-a u Sesvetama održan je ‘okrugli stol’ za boljitak hrvatskog futsala. Skup je održan na inicijativu HNS-a, a prisustvovali su mu treneri klubova 1.HMNL (izuzev predstavnika Vrgorca i Universitasa), predstavnici HNS-a (Boris Durlen, Romeo Čižmešija, Petar Krpan, Neven Šprajcer), te reprezentativni izbornici Mato Stanković, Marinko Mavrović, Jakov Ungarov i Matija Đulvat. Skupu su nazočili trener slovenskog Dobovca Kujtim Morina, trener MNK Brod 035 i član Komisije za mali nogomet Ivica Ćorluka, kao i Borislav Vuković u svojstvu predsjednika Plenuma prvoligaša. Na skup su pozvani Robert Grdović i Mićo Martić koji su opravdali svoj nedolazak, a spriječen je bio i predsjednik Komisije za mali nogomet Ile Topuzović.

Ovaj skup za primarni cilj ima unaprijeđenje hrvatskog futsala u cijelosti, od 1. i 2.lige sve do župnijskih liga i natjecanja mladeži. Struka je u mnogim pitanjima davala prijedloge ne gledajući klupske interese već interes futsala. Tako se razglabalo o raznim pozitivnim, ali i manje pozitivnim stvarima, te su se iznosili prijedlozi, a sve u cilju boljitka ovog sporta.

Kada govorimo o prvoligaškom natjecanju, bitno je spomenuti kako je osnovana ‘radna grupa’ koja će sve prijedloge struke objediniti i na slijedećem sastanku poslati prema krovnoj nogometnoj organizaciji. Članovi ‘radne skupine’ su Mato Stanković, Marinko Mavrović, Matija Đulvat, Jakov Ungarov, Duje Maretić, Ivica Ćorluka i Boris Durlen. Vrijedi spomenuti kako je glavnina okupljenih zagovarala 1.ligu s 12 klubova, gdje bi 8 najboljih izborilo playoff, dok bi dvije poslijednjeplasirane momčadi ‘selile’ u drugoligaško društvo. Kao najveća manjkavost ‘Lige 10’ ustanovljen je malen broj utakmica, kao i činjenica da se zbog velikog rezultatskog imperativa ne daje dovoljno prostora za napredak mladih igrača. Ukoliko bi se zadržala ‘Liga 10’, naglašeno je kako je potrebno povećati broj utakmica u natjecateljskoj sezoni, te promijeniti odluku po kojoj čak dva kluba izravno napuštaju prvoligaško društvo.

Kada je riječ o drugoligaškom natjecanju, raspravljalo se o potrebi uvođenja jedinstvene 2.lige ili dvije druge lige (sjever i jug). Većina je okupljenih bila mišljenja kako su dvije druge lige optimalniji sustav natjecanja u ovom trenutku. Također je istaknuto kako će se organizirati skup predstavnika svih drugoligaša, gdje bi se razmotrilo i njihova mišljenja. Kod županijskog ranga natjecanja istaknuta je potreba da se osnuju županijske lige tamo gdje trenutno ne egzistiraju.

Jedinstvena liga mladeži također je bila predmet rasprave, a ideja je itekako aktualna, gdje bi HNS u većini sufinancirao natjecanje. Tako od sezone 2021./2022. ili najkasnije 2022./2023. možemo očekivati jedinstvenu ligu kadeta i juniora. Također je istaknuta obveza uvođenja treće uzrasne kategorije mladeži (pioniri) kod prvoligaških klubova, za koju će se osigurati natjecanje kroz turnirski sustav natjecanja.

Spomenimo i kako se razgovaralo o potrebi daljnje edukacije trenera, potrebi formiranja U-17 reprezentacije, kao i uvođenje futsal-instruktora po središtima. Na koncu spomenimo i kako su svi treneri sudionici ovog skupa pozvani da budu gosti HNS-a u nadolazećem dvoboju dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, kada Hrvatska 9.travnja u Osijeku dočekuje Češku.

Na koncu, treba pohvaliti ovu hvale vrijednu inicijativu HNS-a, gdje je konačno omogućeno da struka odlučuje o budućnosti i napretku futsala. Svaka čast…

Jerko Šimac
Jerko Šimachttps://www.crofutsal.com
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Naši sponzori

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije objave