18.6 C
New York
spot_img
spot_img

Plenum prvoligaša i Tribina okruglog stola u Makarskoj!

Objavljeno:

Za vrijeme završnice malonogometnog kupa Hrvatske u Makarskoj je u subotu održana sjednica Plenuma prvoligaša kao i Tribina okruglog stola! U makarskom hotelu Park upriličeni su navedeni događaji kojimao je prisustvovao i potpisnik ovih redaka.
Plenumu prvoligaša nazočili su predstavnici 7 klubova (Nacional, Split Tommy, Novo Vrijeme, Square, Murter, Uspinjača, Brod 035 Simplex), dok predstavnika 5 klubova (Alumnus, Vrgorac, Novi Marof, Osijek Kelme, Solin) nije bilo. Obaviješteni smo kako su predstavnici Novog Marofa i Vrgorca opravdali svoj izostanak. Uvodnu riječ na Plenumu održao je predsjednik Ivo Zoković koji je naglasio nužnost boljeg tretmana u medijima. Svi klubovi su prema riječima Ive Zokovića dobili naknadu HNS-a za kotizacije službenih osoba, kao i lopte Select tvrtke Mercury. Naglašena je i nužnost klubova da nastupaju u adekvatnoj opremi. Nekoliko je sudionika Plenuma pozdravilo dolazak Ivice Ćorluke iz udaljenog Slavonskog Broda, usprkos činjenici da se njegov klub oprašta od prvoligaškog natjecanja. Žustra se rasprava vodila kada je upravo Ćorluka pokrenuo pitanje delegiranje sudaca i samo suđenje na presudnoj utakmici po pitanju opstanka u kojoj je Brod 035 Simplex poražen od Solina. Na spomenutoj utakmici domaćin je oštećen za regularno postignut pogodak uz još nekoliko spornih detalja. Čelnika brodskog prvoligaša također je zanimalo zašto nije dobio odgovore na brojne upite i pritužbe nakon utakmice, premda je “dokazni materijal” uredno poslao poštom. Prema riječima povjerenika za suđenje gospodina Ivana Novaka, suci navedenog susreta su dobili od delegata susreta pozitivne ocjene, stoga suđenje na tom susretu nije uzeto u daljnje razmatranje. Odgovor je to koji nije zadovoljio Ćorluku, a riječi utjehe predsjednika Komisije za mali nogomet (Boris Durlen) i disciplinskog suca (Zlatko Nakić) Ćorluki su zasigurno slaba utjeha. Sam Plenum je sveden na što kraći vremenski period kako bi se ostavilo što više prostora za Tribinu okruglog stola, a valja još izdvojiti kako je klubovima ostavljeno da razmisle o kalendaru natjecanja za slijedeću sezonu kada nas očekuju kvalifikacije za svjetsko prvenstvo, te pripreme i odlazak na europsko prvenstvo, zbog čega je sasvim izvjesno da će raspored biti znatno zgusnutiji, te da će i sezona započeti nešto ranije. U raspravi o zgusnutom kalendaru natjecanja zbog obveza reprezentacije znakovita je izjava Ivice Đole koji je tom prigodom poručio kako njemu nije najbitnija reprezentacija već njegov klub u koji ulaže znatna sredstva…
Tribini okruglog stola nije nazočio Dario Žgrablić koji je u Makarsku došao nešto kasnije zbog problema s automobilom. Ivo Zoković je u svom izlaganju naglasio kako u slijedećoj sezoni započinje ženska futsal liga. Prema riječima Zokovića, trenutno je službeno registrirano 6 ženskih klubova, uz još 4 zainteresirana. Veliku je pažnju zaokupila tematika reorganizacije drugoligaškog natjecanja. Prijedlog je da budu 2 druge lige, no takav prijedlog su plenumi drugoligaša još prošle godine odbacili. Zdenko Paltinieri je kao povjerenik za kup-natjecanje govorio o ovom natjecanju i prijedlozima i mogućim izmjenama iz sadašnjeg modela (Final Eight) u Final Four ili neki drugi model. Borislav Vuković je govorio o malonogometnim turnirima gdje se kao nezaobilazna tema već standardno našla “Kutija šibica” i pravila na tom turniru koja su sve samo ne futsal-pravila. Zanimljivo je bilo izlaganje povjerenika za suđenje gospodina Ivana Novaka koji je između ostalog analizirao suđenje četvrtfinalnog dvoboja kupa između Split Tommyja i Novog Vremena. Predmet detaljne analize bio je izjednačujući zgoditak domaćina gdje je “sporno” da li je igrač domaćih Mirko Jurjević igrao rukom. Gospodin Novak je iscrpno i argumentirano dokazao uz prikaz video-snimke kako je gol regularan! Disciplinski sudac Zlatko Nakić govorio je o disciplinskom pravilniku i kodeksu ponašanja, gdje se raspravljalo o potrebi rigoroznijeg kažnjavanja klubova za neke propuste. Na koncu, o razvoju futsala ustanovljena je nužnost županijskih liga, kao i mogućnost da se umjesto juniorskog natjecanja uvede natjecanje U-19 ili U-20, kako bi se kroz to natjecanje pružila prilika za razvoj mladim igračima koji još nisu spremni za seniorski futsal. Ideja je to čelnika Nacionala Ivice Đole koja je naišla na odobravanje prisutnih. Đolo se također upitao gdje su mladi igrači koji su protekle 2 sezone prošli kroz HNS-ov kamp za mladež, inicirajući potrebu da se u budućnosti evidentira njihov razvoj, tj. koji su od tih mladića uspješno napredovali, a koji ne.
Spomenimo i kako je CROfutsal na spomenutom skupu pohvaljen od strane povjerenika za natjecanje županijske lige Splitsko-dalmatinske gospodina Miroslava Dugeča kao medij koji prati spomenuto županijsko natjecanje.

Jerko Šimac
Jerko Šimachttps://www.crofutsal.com
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Naši sponzori

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije objave