1.1 C
New York
spot_img
spot_img

Kvalifikacije za SP | Ususret ždrijebu dodatnih kvalifikacija…

Objavljeno:

U četvrtak će se s početkom u 13:30 sati u sjedištu UEFA-e u švicarskom Nyonu održati ždrijeb parova dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se od 14. rujna do 6. listopada održati u Uzbekistanu. U ždrijeb ulaze Hrvatska, Finska, Nizozemska i Poljska, te nam ostaje za vidjeti koje će dvije reprezentacije upotpuniti kvotu od sedam europskih reprezentacija koje će sudjelovati na spomenutoj smotri najboljih svjetskih reprezentacija.

Podsjetimo, kao pobjednici skupina Elitne runde kvalifikacija plasman na Svjetsko prvenstvo izborili su Francuska, Kazahstan, Portugal, Španjolska i Ukrajina. Prve su to reprezentacije koje su uz predstavnika Oceanije Novi Zeland i domaćina Uzbekistan osigurale nastup na Svjetskom prvenstvu. Preostale reprezentacije sudionice doznat ćemo do kraja travnja.

FIFA Futsal World Cup 2024 Uzbekistan Teams, Venue & qualifiers

Na Svjetskom prvenstvu sudjelovat će ukupno 24 reprezentacije. Već smo spomenuli da će Europu predstavljati sedam reprezentacija, dok je predstavnik Oceanije već poznat. Južnoameričke kvalifikacije završavaju 10. veljače, a plasman na Svjetsko prvenstvo izborit će četiri reprezentacije. Jednaki broj sudionika dati će Sjeverna i Srednja Amerika gdje je kraj kvalifikacija zakazan za 20. travnja. Afričke kvalifikacije završavaju 17. travnja kada ćemo doznati koje će tri reprezentacije predstavljati “crni kontinent” u Uzbekistanu, dok je kraj azijskih kvalifikacija zakazan za 28. travnja kada ćemo s još četiri reprezentacije sudionice imati popis svih reprezentacija koje će u Uzbekistanu igrati za naslov svjetskog prvaka.

Dodatne europske kvalifikacije odigrat će se između 8. i 17. travnja, a Hrvatske traži plasman na svoje drugo Svjetsko prvenstvo nakon što je 2000. godine u Gvatemali jedini put nastupila na smotri najboljih svjetskih reprezentacija. Kao što smo ranije spomenuli, uz Hrvatsku u ždrijeb dodatnih kvalifikacija ulaze Finska, Nizozemska i Poljska. Finska do sada nikada nije nastupila na Svjetskom prvenstvu, te se doima kao poželjan suparnik u baražu. Finci su plasman u dodatne kvalifikacije izborili zahvaljujući UEFA-inim sankcijama Gruziji i Armeniji. Poželjan suparnik bila bi i Nizozemska premda je riječ o reprezentaciji koja je čak četiri puta sudjelovala na svjetskim prvenstvima, a najbolji rezultat polučila je daleke 1989. kada je poražena u finalu. Poljska se doima kao najteži mogući suparnik u ždrijebu. Riječ je o reprezentaciji koja je u usponu i koju smo teško savladali na posljednjem EURO-u, a koja je svoj jedini nastup na Svjetskom prvenstvu imala daleke 1992. godine.

S velikim zanimanjem pratit ćemo ždrijeb dodatnih kvalifikacija, no bez obzira na ishod ždrijeba Hrvatskoj se pruža velika prilika da konačno izbori nastup na Svjetskom prvenstvu. Duge 24 godine nas nije bilo, no bez obzira na to Hrvatska je po rejtingu najbolja reprezentacija u spomenutom kvartetu, te bi sve izuzev plasmana u Uzbekistan bio veliki neuspjeh.

FIFA Futsal World Cup Uzbekistan 2024 Host Cities by PaintRubber38 on DeviantArt

Jerko Šimac
Jerko Šimachttps://www.crofutsal.com
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Naši sponzori

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije objave