Fabet kladionica

Mario Modrušan: “Takav fanatizam u muškom futsalu ne postoji!”

Ovog vikenda započinje 1.HMNL za žene. Budući da je prijavljen manji broj ekipa u odnosu na prošlu sezonu, liga se sastoji od dvokružnog sustava natjecanja. Nakon odigranih deset kola, prema stanju na tablici otkrit će se novosezonski prvak Hrvatske. U glavnoj trenerskoj ulozi ove sezone pojavio se i aktualni futsal vratar Mario Modrušan koji nam je otkrio kako je trenirati futsal žene te što očekuje od svoje ekipe u nadolazećoj sezoni.

Započinje Prvenstvo Hrvatske za žene te se prvo kolo odigrava ovog vikenda. Možete li nam prokomentirati sustav natjecanja te jeste li zadovoljni dvokružnim principom određivanja prvaka?

Naravno da nisam zadovoljan sustavom natjecanja, što zbog i dalje premalog broja utakmica, što zbog prekratkog trajanja lige, a što zbog izbacivanja doigravanja. Mislim da upravo doigravanje daje najveću čar futsalu i svakako mora biti mjesta za njega pri svakom kreiranju sustava natjecanja. Što se tiče ove sezone, ništa više ne možemo promijeniti, moramo se prilagoditi uvjetima koji će za sve biti jednaki, a u konačnici će se vidjeti kome će to najviše odgovarati.

Ove sezone preuzeli ste trenersku ulogu ženske ekipe Alumnusa. Jeste li zadovoljni zalaganjem djevojaka na treninzima i pristupom radu?

Da, cure su me uspjele nagovoriti da preuzmem žensku ekipu i moram priznati da se nisam pokajao. Želja i predanost naših cura futsalu nikad nije bila upitna. Naravno da ponekad ima nervoznih trenutaka, ali to je sve u granicama podnošljivog.

Do sada ste trenirali samo mlađe Alumnusove uzraste. Što za vas znači novi izazov preuzimanja ženske kategorije?

Preuzimanje ženske seniorske ekipe je svakako korak naprijed na mom trenerskom putu. Dok sam klince učio uglavnom taktičkim osnovama, cure su ipak puno obučenije jer su prošle puno toga s bivšim trenerom, pa je način rada s njima podosta drugačiji. Smatram to svojevrsnom nadogradnjom sebe kao trenera u odnosu na onog koji je vodio samo mlađe kategorije.

Hrvatska ženska futsal reprezentacija u listopadu je imala kvalifikacije za europsko prvenstvo te ste Vi bili član stručnog stožera u ulozi trenera vratarki. Jeste li zadovoljni izvedbom futsal žena na kvalifikacijama?

Vjerujem kako futsal javnost rezultat ženske reprezentacije smatra neuspjehom, ali s obzirom na sve okolnosti, jednostavno je nerealno očekivati kvalitetniji rezultat. Liga nam je završila u veljači, a cure su se za kvalifikacije okupile u listopadu. Biti 8 mjeseci bez futsala i očekivati bolji rezultat, a u situaciji gdje su protivnice odradile nekoliko reprezentativnih okupljanja u toku godine, te igrale nacionalna prvenstva do kraja svibnja, zaista je iracionalno. Kao što stalno tvrdim, moramo posložiti bazu – produljiti trajanje 1.HMNLŽ, povećati broj utakmica i pomoći ženskim klubovima da stasaju i da se priključe službenim natjecanjima. Jedino većim brojem sati godišnje koje žene posvete futsalu možemo dobiti igračice koje su spremne parirati najboljim europskim reprezentacijama. Vjerujem u nove strukture HNS-a i nadam se kako će pružiti maksimalnu pomoć ženskom futsalu, jer to zaslužuju i cure i svi fanatici koji guraju ovaj sport naprijed.

Može biti slika sljedećeg: jedna ili više osoba, ljudi stoje i u zatvorenom

Aktivno igrate 1.HMNL, ali Vas je ozljeda Ahilove tetive udaljila s terena na nekoliko mjeseci. Da li Vam je preuzimanje trenerske uloge pomoglo da i dalje “ostanete” u futsalu?

Futsal je jako važan dio mog života i naravno da sam htio nekako kompenzirati izostanak ovog “igračkog” dijela. Koliko god ozljeda bila loša stvar, ja uvijek nastojim gledati pozitivne strane. Svakako da ću ovako puno prije kraja igračke karijere vidjeti u kojem smjeru ću gledati nakon što završim s aktivnim igranjem – hoću li htjeti biti “samo” trener vratara ili će me zaintrigirati i ovaj posao glavnog trenera.

Budući da ste vratar, a samim time i trener vratara/vratarki, kako Vam je bilo preuzeti ulogu glavnog trenera?

Već s treniranjem kadeta sam se morao fokusirati na igračke segmente utakmice, a ne samo golmanske. Preuzimanjem ženske seniorske ekipe to se podiglo na još višu razinu. Moram priznati da sam počeo na drugačiji način gledati utakmice, i da su mi sjele mnoge stvari koje sam slušao od raznih trenera s kojima sam se susreo tijekom igranja, a prije svega tu mislim na Matiju Đulvata, Miću Martića i Jakova Ungarova.

Prije Vašeg dolaska, na trenerskoj poziciji nalazio se Jakov Ungarov, poznato trenersko futsal ime koji je puno napravio za ženski futsal u Hrvatskoj i podigao ga na razinu više. Osjećate li pritisak oko preuzimanja njegove uloge ili Vam je to dodatna motivacija?

Najveći pritisak osjećao sam u početku, jer nisam znao kako će cure prihvatiti nešto drugačiji način rada, s obzirom na to kako je većini od njih Jakov prvi i jedini trener u karijeri. Danas to gledam kao motivaciju – želja mi je sve ovo što je Jakov postavio podići na razinu više. To će biti veliki izazov jer je Jakov pionir hrvatskog ženskog futsala, ali vjerujem u sebe i svoje znanje i siguran sam kako će se to vidjeti po našim prezentacijama na terenu.

Možete li nam reći koje su prednosti treniranja djevojaka te imate li poručiti nešto trenerima koji se dvoume oko preuzimanja ženskih ekipa?

Imam osjećaj da kod muških nema više igrača koji igraju iz čistog gušta, ljubavi prema futsalu i natjecanju na najvišoj razini. Redovito se poteže pitanje novaca i toga koliko će netko dobiti za to što trenira i igra u 1.HMNL, a kad se pregovara, redovito igrači idu u smjeru “htio bih trenirati što manje i zarađivati za to što igram utakmice”.  Kod cura je to puno drugačije – one treniraju jer vole ovaj sport i njihov se entuzijazam ogleda na svakom treningu. Moje cure o svom trošku putuju tri ili četiri puta tjedno iz Karlovca, Samobora ili Krapine samo da bi trenirale omiljeni sport. Takav fanatizam u muškom futsalu ne postoji i zato je gušt biti dijelom ženskog futsala.

O nama Gabrijela Gaiser

avatar

Moglo bi vas zanimati

1.HMNLŽ | Raspored i delegiranje dvoboja 1. kola

Započinje natjecanje 1.HMNL za žene! Vikend pred nama donosi utakmice 1. kola nove natjecateljske sezone …

2.HMNL-jug | Trijumf Porto Tolera u Šibeniku!

U zaostalom susretu 7. kola 2.HMNL-jug Porto Tolero je ostvario veliku pobjedu na gostovanju u …