Natalija Hubak: “Kad je najteže, mi na terenu dajemo najviše!”

U prvoj polufinalnoj utakmici Alumnus je poražen u Sesvetama rezultatom 1:3. Na poluvrijeme se otišlo s 0:1, a do kraja utakmice imali smo prilike vidjeti brojne šanse s obje strane. Osijek je tako nastavio pobjednički niz, a zaostatak će Alumnus pokušati dostići u uzvratnoj utakmici koja je na rasporedu već u nedjelju. Susret nam je najavila igračica „Studentica“ Natalija Hubak.

Poraženi ste u Sesvetama rezultatom 1:3. Možete li nam prokomentirati tu utakmicu?

Prije utakmice smo znali što nas čeka i bili smo spremni na čvrstu i borbenu utakmicu. Maksimalno smo se pripremili da ispravimo sve pogreške iz utakmice u regularnom dijelu prvenstva s Osijekom. Iako nismo uspjeli izvući pozitivan rezultat u prvoj utakmici zadovoljna sam našom izvedbom na terenu. Mislim da je ovo naša najbolje odigrana utakmica do sada u ovoj sezoni. Ekipa je taktički ispoštovali sve što je trener Jakov Ungarov tražio od nas. Želja i borbenost za svaku loptu bile su jasno vidljive na parketu. Obrambeno smo odradili dobar posao jer smo bili agresivni i ekipno rješavali individualnu kvalitetu Osijeka. Nažalost trenuci dekoncentracije su nas koštali primljenih golova dok u napadu nismo realizirali prilike koje smo imali. Sve u svemu ovo je tek prvo poluvrijeme i čeka nas puno posla na uzvratu u Osijeku.

Nekoliko sezona igrali ste nogomet. Kako to da ste se odlučili isključivo za futsal?

Kao i većina cura prvo sam počela trenirati nogomet te sam preko njega zapravo i upoznala futsal. Cure iz mog kluba su igrale sveučilišnu ligu i nedostajao im je stranac pa su me pozvale da se i ja uključim i tako sam prvu godinu igrala za ekipu Ekonomskog fakulteta jer na svom nisam imala ekipu. Tu je zapravo počela moja ljubav prema futsalu. Preko sveučilišne lige sam upoznala cure u Alumnusu i trenera Ungarova i tako sam zapravo došla u klub. Nekih četiri godine sam igrala paralelno nogomet i futsal. Puno puta je bilo naporno i iscrpljujuće juriti s treninga na trening, s utakmice na utakmicu i jednostavno s godinama više mi ta jurnjava nije predstavljala zadovoljstvo već je postala teret i bila sam primorana donijeti neke odluke. Dugo sam ju zapravo odgađala, ali na kraju samo napravila rez i odlučila se za futsal jer sam se tamo osjećala bolje na terenu. Dinamika, brzina i zanimljivost futsala privikli su me čim sam prvi put kročila na parket. S godinama ta ljubav prema futsalu samo je rasla i futsal kao sport zavukao mi se jako pod kožu.

FOTO: ŽMNK Mirlović Zagora (Facebook)

Polažete trenutno za UEFA futsal C licencu. Što biste izdvojili kao glavnu razliku trenerskog i igračkog pristupa utakmici?

Na licencu sam krenula iz razloga jer želim u budućnosti ostati u futsalu. Glavna razlika između trenerskog i igračkog pristupa je u tome što ste kao igrač uglavnom koncentrirani na svoju tehničku izvedu na terenu i taktičke zadatke koje vam je trener dao. Doslovno uđeš, odradiš 3-4 minute ili  koliko već možeš i izađeš. Imaš neki kratak period za odmor. Dok kao trener vi morate biti koncentrirani svih 40 minuta, morate pratiti sve svoje igrače, protivničke igrače, ponekad i suce. Kao trener vidite puno stvari koje se događaju na terenu puno bolje nego igrači. Također donošenje odluka i procjena kao treneru utječu na cijelu ekipu i smatram da je puno veća odgovornost na treneru nego na igraču. Puno stvari koje sam naučila kroz polaganje ispita i praksu za licencu su mi pomogli da budem bolji igrač i da vidim i shvatim neke stvari koje prije nisam primjećivala. No, još neko vrijeme planiram se više držati onog igračkog pristupa utakmicama, dok će za trenerski biti vremena u budućnosti.

Nastupate za Alumnus posljednjih 6 godina. Što biste izdvojili kao glavnu prednost svoje momčadi u odnosu na ostale?

Kroz Alumnus sam naučila da se individualni nedostaci mogu anulirati kroz kolektiv i zajedništvo. Istaknula bih to kao našu glavnu prednost. Alumnus je ekipa koja poznaje samo red, rad i disciplinu. Maksimalno smo posvećeni treninzima i ulažemo puno truda u to. Na treninzima se uvijek traži maksimum, pokušavamo ispraviti i nadograditi našu igru. Naš način igre je ekipni i zapravo sustavom pokušavamo rješavati individualnu kvalitetu protivnika. U našoj ekipi uvijek znaš da su ti leđa pokrivena na terenu i van njega od strane suigrača. Uz suigrače velika prednost na našoj strani je trener Jakov koji već dugi niz godina prenosi svoje futsal znanje na nas i izvlači maksimum od naše ekipe. Zapravo glavna prednost moje ekipe je u tome što Alumnus nije samo futsal klub. On je više od kluba. On je obitelj.

Putujete u Osijek gdje igrate uzvratnu utakmicu. Možete li nam najaviti tu utakmicu i reći što možemo očekivati od nje?

Iako hvatamo rezultatski zaostatak vjerujem u svoju ekipu da ukoliko budemo imali pristup kao na prvoj utakmici možemo preokrenuti rezultat u našu korist. Neće biti lagano jer nas čeka jako kvalitetna ekipa na domaćem terenu, ali za nas uvijek vrijedi pravilo da sve se može preokrenuti dok sudac ne označi kraj utakmice. Borit ćemo se do kraja jer odustajanje nije opcija koja postoji kod nas. Kad je najteže mi dajemo najviše, a na kraju svega bolja će se ekipa plasirati u finale. Žao mi je što su tribine i dalje zatvorene zbog epidemioloških mjera jer vjerujem da bi publika mogla uživati u odličnoj utakmici.

O nama Gabrijela Gaiser

avatar

Moglo bi vas zanimati

Drugo izdanje U19 EURO-a u Španjolskoj!

Izvršni odbor UEFA-e je na sastanku u švicarskom Montreuxu odlučio kako će domaćin drugog izdanja …

Šibenik u fenomenalnoj utakmici slavio u Slavonskom Brodu!

Veliko iznenađenje priredio je Šibenik 1983 pobjedom u Slavonskom Brodu u susretu 1. kola Lige …