Fabet kladionica

Duje Maretić: “Klupa reprezentacije velika je čast, ponos i odgovornost!”

Nakon što smo jučer objavili razgovor s novim izbornikom Marinkom Mavrovićem, danas smo razgovarali s njegovim prvim pomoćnikom i novim izbornikom U19-reprezentacije Dujom Maretićem. Aktualni trener omiškog Olmissuma nam je u kratkom razgovoru iznio svoja razmišljanja

CROfutsal: Duje, povjerena ti je klupa U19-reprezentacije i mjesto pomoćnika novog izbornika Marinka Mavrovića. Kako gledaš na ovo novo poglavlje u tvojoj trenerskoj karijeri i da li te je iznenadio poziv iz HNS-a? 

Duje Maretić: Sigurno da nacionalna klupa predstavlja veliku čast i ponos te upravo zbog toga osjećam i veliku odgovornost. Vjerujem da na novim funkcijama mogu puno doprinijeti te imam velika očekivanja od sebe samog, tako da jedva čekam prva okupljanja. Moram biti iskren i reći da kada me nazvao glavni instruktor HNS-a, gosp. Petar Krpan da su mi se odsjekle noge uz veliki pozitivan šok. Već dugo je postojala obostrana želja Marinka Mavrovića da mu budem pomoćnik u U19 reprezentaciji. Kako je slijedom događaja postao izbornik A reprezentacije, ostao je pri želji da mu budem pomoćnik i na tome sam mu neizmjerno zahvalan. Moram se zahvaliti i svom klubu MNK Olmissum na neupitnoj podršci i davanju dopuštenja za preuzimanje novih izazova.

CROfutsal: Voditi U19-reprezentaciju sigurno je velika čast, ali i obveza nakon srebra na EURO-u u Latviji. Kakva su tvoja očekivanja s mladom reprezentacijom? 

Duje Maretić: Pa dobro stvar je mlađih selekcija što puno ovisi o generaciji. Srebrni su se nedvojbeno upisali u povijest i oni nam moraju biti inspiracija i nit vodilja. Hrvatska nesumnjivo posjeduje ogromni potencijal, a taj potencijal se prvo treba dobro selektirati i potom izbrusiti. Temeljni cilj je da kroz U19 reprezentaciju kroz godine profiliramo igrače za A selekciju kao što su dosad uspješno velika većina njih pod Marinkom Mavrovićem i dospjela. Po pitanju rezultata mi je u ovoj pandemiji Covida-19 teško govoriti, jer su do daljnjeg sve aktivnosti otkazane, ali poznavajući sebe motiv će mi biti da nadmašim ‘Srebrne’. Iako se to u ovom trenutku čini u realnosti neponovljivo, jednostavno ne znam drugačije razmišljati.

 

PRVACI HRVATSKE Duje Maretić: Ovo je veliko čudo! | Dalmatinski portal

 

CROfutsal: Kako gledaš na odluku o smjeni izbornika Stankovića i imenovanje Mavrovića trenerom? Kako bi ocijenio 10-godišnji mandat sada već bivšeg izbornika? 

Duje Maretić: Prvi dio mandata izbornika Stankovića do 2016. bih ocijenio super uspješnim i mislim da je to najbolji period naše futsal vrste i to ostaje u povijesti. Nažalost, nama trenerima presuđuje rezultat, a povećanim apetitima iz prvog dijela mandata te neostvarivanjem tih očekivanja u drugom dolazi do nezadovoljstva. Moramo biti svjesni da jedna lopta da je ušla u datom trenutku igrači i Mato bili bi heroji koji su nakon 20 godina otišli na svjetsku smotru. Tanka je linija, a sudbina je htjela da ne uđe i da dođu promjene u vidu Marinka Mavrovića kao izbornika. Vodeći se idejom da se pomladi reprezentacija, Buraz kao izbornik predstavlja logičan slijed, a i srebrna generacija kojoj je bio na čelu polako već stupa na seniorsku scenu u vidu Jurline, Mudronje, Mužara, Hrstića, Džankovića, Sučića, Piplice, Čizmića i ostalih. 

CROfutsal: Pred Hrvatskom su kvalifikacije za EURO gdje nas očekuju dvoboji protiv Ukrajine, Albanije i Danske. Kako gledaš na kvalifikacijsku skupinu i izglede Hrvatske za plasman na EURO? 

Duje Maretić: Moramo bit svjesni svoje kvalitete ali i dati dužni respekt protivnicima. U našoj grupi objektivno se moramo za prvo mjesto boriti s Ukrajinom. Plasman na EURO je imperativ te ukoliko svakoj utakmici pristupimo ozbiljno, u plasman uopće ne sumnjam.

CROfutsal: Nakon prošlosezonskog podviga i osvajanja naslova prvaka s Olmissumom, ove sezone ste prvi favorit za domaće trofejem. Koliko ste zadovoljni do sada postignutim rezultatima i kakva su Vaša očekivanja ove sezone?

Duje Maretić: Pa rezultati u ovoj sezoni su zadovoljavajući, a mogli su biti i još bolji. Međutim, uslijed zaraze Covidom-19 moram biti zadovoljan postignutim do sada u prvenstvu, kupu te Ligi prvaka. Od očekivanja ove sezone ne bježimo, to je osvajanje kupa te obrana naslova prvaka, ali moramo ići utakmicu po utakmicu.

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

Liga za popunu 1.HMNL | Raspored i delegiranje 6. kola

Pred nama je završni čin Lige za popunu 1.HMNL. U nedjelju su na rasporedu susreti …

Kvalifikacije za 2.HMNL-jug | Porto Tolero na korak do povratka u 2.HMNL-jug

Nakon što su u prva četiri kola kvalifikacija za popunu 2.HMNL-jug slavili domaćini, jučer je …